Sayfalar

(Benjamin Button'un tuhaf hikayesi'de diyebiliriz..)

6 Şubat 2012 Pazartesi

Bob Marley | 1945 - ∞

Efsane reggae sanatçısı Bob Marley'in 130'un üzerinde plağı, her biri dillere destan olmuş yüzlerce şarkısı bulunuyor. Asıl adı Robert Nesta Marley olan unutulmaz sanatçı, 6 Şubat 1945 tarihinde Jamaika'da dünyaya gelmiştir.

Bob Marley'i tanımayanınız var mı..? Dread denen lule lule saçlari omuzlarına kadar dökülen tipik bir Jamaikalı. Bu saçlar, moda olsun diye bırakılmamış..Dread turu saçlar, kişisel itinaların, çıkarların, hırsların bir kenara itildiğinin sembolu.

'No women, no cry..' Bu şarkıyı bilir misiniz..? Bob Marley'in en ünlü şarkılarından biri. Reggea, öyle sıradan bir müzik değil.. Bir başkaldırı, toplumsal hoşnutsuzulğu ifade eden, Afrika'ya dönüş özlemini dillendiren ve Ganja otunun, dinsel amaçlı kullanılabileceğini savunan bir müzik türü. Bu türün bir numarası da Bob Marley.

Jamaika'yi Reggae'siz düsünmek, dünyayi havasız düsünmekle eşdeğerlidir. Ülkenin bütün radyo istasyonlarında, 24 saat süreyle bu muziğin çaldıgını söylemek yanlıs olmaz. Herkes, yolda yürürken, iş yaparken, muz yaprakları ile şapka örerken, koşarken, sevişirken, hep bu ritme ayak uyduruyor.

Ve.. Bob Marley, 11 Mayıs 1981 tarihinde hayata gözlerini yumdu. (deri kanseri) Ölmeden önceki ay kendisine ülke kültürüne katkılarından dolayı Jamaika'nın en büyük ödülü MERİT verilmişti ama almaya ömrü yetmedi. Belki bedeni değil ama unutulmaz eserleri, büyük manevi değer taşıyan yardım çalışmaları ve dimdik ayakta duran adıyla dünya müziğinin en önemli efsanelerinden biridir.
BOB MARLEY PAYLAŞIMLARI - BLOG
Bu Blog'u açarken en büyük ilham kaynağımızdan biri olarak iyi ki doğmuşun Bob, hep hatırlayacağız seni..


1 yorum :

  1. İlginç ve güzel bir bloğunuz var ancak su otomatik müzik kutusu işi bozuyor kotalı interni-teim var sayaya girmiye korkuyorum :)

    YanıtlaSil

Bumerang - Yazarkafe